Eurocandidatul PSD Marius Oprescu ademeneşte cu bani tinere votante

Posted by: ReclamatieOnline.ro in Anti-Campanie Electorala on Print PDF

Eurocandidatul PSD Marius Oprescu ademeneşte cu bani tinere votanteCampanie cu promisiune de bani, înterzisă de lege, în curtea PSD. 13 adolescente, unele minore, s-au înscris la un concurs cu premii în bani anunţat de Marius Oprescu, eurocandidat PSD.

PSD a intrat în lumea modellingului, organizând un concurs cu premii în bani. Candidatul de pe poziţia 15 a eurolistei de candidaţi, Marius Oprescu, organizează pe pagina proprie de Internet concursul cu premii “Vreau să fiu model - Campanie susţinută de Marius Oprescu, candidat la alegerile europarlamentare”. Tot ce trebuie să faci, dacă eşti interesat de campania lui Oprescu şi nu cunoşti legea, e să trimiţi o fotografie personală, “cea mai reuşită”. În schimb, ai şansa de a câştiga unul dintre cele 10 premii, marele premiu constând “într-o şedinţă foto cu unul dintre cei mai bine cotaţi fotografi din România sau echivalentul în bani”, după cum se spunea pe pagina de Internet a candidatului PSD. 

13 persoane s-au înscris deja la concursul cu premii propus de candidatul PSD. Printre acestea sunt şi persoane care nu par să aibă drept de vot. “Rămâne de văzut dacă sunt minore sau nu. Nu ştiu cine s-a înscris, că n-au venit cu buletinul. Nu ştiu ce vârstă au ele...”, afirmă Marius Oprescu.
 
La doar câteva minute după discuţia cu reporterul Cotidianul, anunţul concursului a fost modificat, expresia “sau echivalentul în banii” fiind înlocuită cu expresia “şi realizarea unui book foto”. Candidatul Marius Oprescu (PSD) susţine că e vorba de o greşeală a celor care au realizat site-ul. “Noi ştim bine legea şi nu puteam face asta. E o greşeală de când s-a băgat anunţul pe site.” Explicaţia lui Oprescu poate fi pusă sub semnul îndoielii având în vedere că s-a păstrat celălalt premiu interzis de lege, şi anume şedinţa foto, care nu are deloc o valoare simbolică. Marius Oprescu susţine că “o şedinţă foto nu costă mult” şi că, în opinia sa, are “o valoare simbolică”. “Nu ştiu cât costă o şedinţă foto. O să mă interesez”. După cum susţine fotograful profesionist Oana Pavelescu, “o şedinţă foto cu unul dintre cei mai bine cotaţi fotografi din România poate să coste câteva sute de euro, chiar şi mai mult”. Potrivit legii, în campania electorală se permit doar cadourile în bunuri “cu valoare simbolică, înscripţionate cu însemnele partidului” (gen brichete, pixuri, şepci etc).
 
Cele 13 persoane care au citit varianta iniţială a concursului şi care şi-au înregistrat deja fotografiile pe site, sub promisiunea oferirii de bani, nu ştiau probabil prevederile Legii 33/2007, modificată, care spune că “promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat independent, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte”. În opinia purtătorului de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente, Marian Mihuleţ, un candidat nu are voie să ofere bani sau bunuri, altele decât cele cu valoare simbolică, în caz contrat fiind necesară sesizarea poliţiei sau a Biroului electoral de care aparţine candidatul.
 
Marius Oprescu este preşedinte al PSD Slatina şi candidat pe lista electorală a PSD+PC pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, ocupând poziţia 15. Pe pagina sa de Internet, Oprescu publică şi un banner în care vicepreşedintele PSD Ion Toma, senator, recomandă: “Avem nevoie de oameni ca Oprescu! Alege bine!”

 Sursa: Cotidianul

Comments (0)add comment

Write comment
smaller | bigger

busy

Alte articole